

Tänk dig en blommande trädgård med kvittrande fåglar, fladdrande fjärilar och surrande insekter. En igelkott som smaskar i sig dina sniglar om nätterna. Och så mycket mer… Det gäller att skapa ett eget litet ekosystem där olika arter kan samspela och skapa en finstämd balans. Du kommer att upptäcka efter några år att du har mindre skadegörare i din trädgård.
Biologisk mångfald bidrar till en levande trädgård. Det blir roligare att följa årstiderna och det finns mycket att upptäcka året om. Den är frodig, bjuder på en rik blomning och platser i den vandrande skuggan. Och en härlig miljö att vistas i för dig!
En levande trädgård är inte skräpig. Den behöver inte bestå av en misslyckad äng eller ett snårigt buskage. Den kan vara modern och välansad. Och lättskött – då du arbetar med naturen och inte emot den. Du kan minska dina skötselinsatser och kostnader om du planterar rätt växt på rätt plats och använder hållbara material i din trädgård.
Nyckelord för biologisk mångfald i trädgården är variation och blomning från tidig vår till sen höst. Det handlar om att skapa livsmiljöer för olika djur och insekter och att ge trädgårdens besökare trygga boplatser och mat.
Alla kan inte göra allt. Men alla kan göra lite. Så kolla vad du har för möjligheter för att skapa en levande oas i din trädgård och gör det enkelt för dig. Vilka djur och insekter hittar du i din trädgård idag och vilka av dina växter är välbesökta av olika pollinerare? Och vilka förändringar vill du göra i din trädgård eller i delar av din trädgård? Här nedan följer förslag och råd om vad du kan göra i just din trädgård.
Enkla åtgärder – helt gratis och mindre jobb
Fundera på om du behöver den där stora gräsmattan. Hur använder du den? Du kanske kan minska storleken på gräsmattan till förmån för en ”äng”, en perennrabatt, ett buskage eller en damm?
En ”äng”*
Du kan låta gräset växa på några områden och plantera eller så inhemska ängsblommor i dessa. Klipp gärna en gång genom ”ängen” med gräsklipparen och ha kort gräs runt området. Då syns det tydligt att ”ängen” är planerat och trädgården välskött. Har du en robotgräsklippare kan du spara öar i gräsmattan där gräset får frodas. Du kan lägga robottråd i marken eller bygga kanter runt öarna. Använd gärna organiska former för dina öar eller klipp i rutmönster för att skapa ett litet konstverk i din trädgård.
”Ängarna” klipper du lättast efter blomningen med en trimmer (oftast i augusti). Gärna när det ska vara soligt några dagar. Låt klippet ligga kvar några dagar och kratta sedan ihop det. Förhoppningsvis har många blommande arter fröat av sig så att antalet blommor i din ”äng” bara ökar och ökar utan extra insatser. Du kan klippa ängen sent på hösten igen när den andra blomningen är över och gör precis som ovan. Annars väntar du till mars då har insekter med flera många ställen att bo på under vintern vilket ger mat till flera invånare i din trädgård.
Gödsla inte och ge ”ängen” tid. Med varje år blommar din ”äng” allt mer och är till glädje för många insekter och fjärilar.
Robotgräsklippare
Din robotgräsklippare kan ställa till det för igelkotten och andra djur och insekter som besöker din gräsmatta. Därför är ett gott råd att tidsbegränsa robotens aktivitet. Helst till kl 10-16 på dagen men framför allt till den ljusa tiden på dygnet.
KRATTA INTE LÖV
Låt löven ligga kvar över vintern – de ger näring och skydd mot hård kyla. På gräsmattan ska lagret inte vara allt för tjockt för då ruttnar gräset. Men kratta in den stora lövmassan i dina rabatter och in under häckar och buskar mm. Här kommer också många nyttiga insekter och mikroorganismer att övervintra. Kanske också igelkotten tillbringar vintern där.
Kratta sedan bort resterande löv på våren när risken för nattfrost är över. Då kan du lägga de i komposten där de förmultnar och blir till humus – den bästa jorden du kan få.
Död ved och rishäckar
En annan mycket enkel åtgärd är att låta stå kvar döda träd. Kanske ett träd på ett undanskymt ställe eller ett träd som har ett estetiskt värde. Träden kan vara mycket bra klätterställningar för blommande klätterväxter. I de döda träden trivs svampar och insekter. Insekterna lockar fåglarna som också gärna bor i trädets håligheter.
Låt också gärna några tjockare stockar ligga kvar och ruttna på undanskymda ställen i din trädgård. Gärna under buskar eller i planteringar.
Har du beskurit buskar och träd så kör inte klippet till tippen! Kvistarna kan läggas i trädgårdskomposten (gärna ihop med gräsklipp), förmultnar och vara en bra boplats för bland annat igelkottar under tiden.
Eller så bygger du en rishäck med kvistar och grenar. Sätt pålar i par cirka 40cm isär och med cirka 120cm avstånd. Mellan pålarna läggar du de kvistar, ris och grenar som du samlar på dig i din trädgård. Använd gärna som rumsindelare, kanske mot din arbets- och komposthörna i trädgården. I häcken kommer många insekter att stortrivas.
SAmla in regnvattnet
Samla regnvattnet från dina tak i tunnor eller liknande och använd vattnet för bevattning av trädgården eller till din damm. Ha en ministege eller liknande i din tunna så smådjur och insekter kan ta sig upp.
Belsyning
Trädgårdsbelysning ger vackra effekter nattetid. Men tänk på alla nattaktiva djur och insekter som störs av alla ljusföroreningar. Låt därför åtminstone vissa områden i trädgården vara helt mörka.
ETT STEG LÄNGRE – Olika bon och barer för trädgårdens djur och insekter
Solig sandslänt för viltbin
I handeln kan man köpa insektshotell som man hänger upp på skyddat och soligt ställe i trädgården. Dessa hotell gör nytta men i mycket liten skala. Och det är faktiskt fler vildbin som gräver sina bon i marken. Det gör även många andra steklar och skalbaggar. Allt du behöver är en solig, gärna vindstilla plats och en hög med sand – av samma sort som finns i sandlådor. I korthet är det bara att lägga ut sanden där, gärna i en lutning åt söder för att den ska värmas upp tidigt på morgonen och bli riktigt varm på sommaren. Lutningen kan du åstadkomma med stenar eller skifferplattor mm.
Fågelbad och insektsbar
Ha gärna en eller flera fågelbad i din trädgård och håll vattnet rent. Se också till att insekter som ramlar i vattnet kan ta sig upp via en sten eller kvist eller annat. Det kan vara flera som är törstiga och på kvällen kan man se bland annat igelkottar vid vattnet.
Jag brukar alltid ställa ett fat med vatten bland mina blomsterlökar när de första blommorna visar sig i vårsolen. Humlor och andra insekter behöver både mat (pollen och nektar) och vatten.
Fågelholkar
Sätt upp fågelholkar på olika ställen, vädersträck och höjder i din trädgård. Olika fåglar har olika önskemål. Därför är det bra om man bygger eller köper fågelholkar i lite olika storlekar.
Fladdermusholkar
Att ha fladdermöss i sin trädgård eller närmiljö kan vara extra mysigt under sommarkvällar när de kan ses flyga och jaga mot natthimlen. På en enda natt kan de äta tusentals myggor och andra insekter. För det första är det värt att tänka på att fladdermöss är skyddade. De får inte fångas eller dödas, deras boplatser får inte förstöras och egentligen får de inte heller flyttas, men det finns tillfällen då det kan vara befogat.
Sätt upp en eller helst flera fladdermusholkar (finns att köpa i handeln). Gärna 3-4 m upp, på skyddat och varmt ställe, inte nära artificiellt ljus och med fri inflygning (inga kvistar eller annat i vägen).
MER AVANCERADE ÅTGÄRDER
Anlägga en damm
En damm är en oas i trädgården och det är som om en bit av himlen har ramlat ner i ens trädgård. En damm kan skapa ett eget mikroklimat i trädgården när den ligger i halvskugga och ger svalka på varma sommardagar. Och den gör stor nytta för fåglar, insekter, groddjur, fladdermöss mm. Men för grodornas del är det bra att välja den soligaste och varmaste plasten i trädgården.
Dammen behöver varken vara stor eller avancerad. Det räcker med att gräva ned en balja eller liknande som är 40-50 cm djup och lika bred. Fyll gärna dammen med regnvatten eller vatten från en annan damm. Då får du en bra biologisk start då växterdelar och småkryp kan följa med vattnet. En annan, lite mer avancerad möjlighet är att leda regnvatten från ett stuprör längs en grävd ”bäck” som mynnar ut i dammen. Då kan du dessutom ha växter som uppskattar fukt längs vägen. Plantera gärna några inhemska vattenväxter i din damm och undvik invasiva arter. Ha inga fiskar i din damm då de äter insekter, grodägg och –yngel mm och bajsar i dammen.
Bygga ett grodhotell
Ett av vårens mysigaste ljud är grodornas kväkanden. För att hjälpa grodorna under vintern kan du bygga ett grodhotell på ett skyddat ställe, gärna i anslutning till en damm/vatten. Grodor kan inte själva skapa sin kroppsvärme och är beroende av omgivningens värme. De behöver också tillgång till vatten så de inte torkar ut. Kolla gärna in på denna länk för att få veta hur du bygger ett grodhotell: https://rikaretradgard.se/bygg-ett-grodhotell-infor-vintern
plantera mera
Med blomning gynnar du bland annat insekter och fjärilar. Därför är det viktigt välja en kombination av växter som skapar blomning under hela växtsäsongen. Detta lyckas du med om du väljer lökväxter och blommande buskar och träd, perenner och prydnadsgräs.
Viktiga vårlökar för pollinerare är snödroppar och vårlök och några arter av påskliljor och tulpaner. Andra tidiga blommor är blå- och vitsippor, gullviva, lungört och kabbeleka. Tidigt blommande växter är bland annat träden sälg, viden, tysklönn, slån, plommon och hägg. Bland buskar är det tibast, körsbärskornell och krusbär som blommar tidigast.
Här hittar du en lista över pollinatörsvänliga och oftast inhemska växter och allmänna råd och tipps men även en lista på invasiva arter: www.lansstyrelsen.se/download/18.8cd5a1b19362fb4fc2e49/1732534659269/Din%20tr%C3%A4dg%C3%A5rd%20kan%20bidra%20till%20en%20b%C3%A4ttre%20v%C3%A4rld%20%E2%80%93%20en%20v%C3%A4gledning%20om%20hur%20du%20gynnar%20biologisk%20m%C3%A5ngfald%20i%20din%20tr%C3%A4dg%C3%A5rd.pdf
Bra livsmiljöer för fåglar och små däggdjur och olika kryp skapar du genom marktäckande växter, buskage och häckar och olika träd och barrväxter. Buskagen får gärna täta och träden ska ge utrymme till fåglarnas liv.
Undvik invasiva växter, se www.naturvardsverket.se/4acbae/globalassets/amnen/invasiva-frammande-arter/pdf/forteckning-av-invasiva-vaxter/eu-listade-invasiva-frammande-arter-vaxter.pdf
Numera är det också mycket viktigt att kontrollera noga krukor och jord när du köper växter så du inte får med dig lövplattmasken (Obama nungara). Rapportera in den om du hittar en. Maskarna kan utgöra en stor fara för våra inhemska daggmaskar och andra arter som behövs för en god jord och biologisk mångfald. Läs mer här: https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/invasiva-frammande-arter/Arter/arter-som-ej-omfattas-av-regler/obama-nungara
Vill du läsa mer rekommenderar jag följande sidor:
www.rikaretradgard.se
www.naturvardsverket.se/amnesomraden/biologisk-mangfald
*Vad är en äng? Här följer en definition av Jordbruksverket: En vanlig definition av en äng är att det är en slåttermark som inte gödslats, kultiverats eller såtts in med främmande arter. Denna något snäva definition innefattar inte riktigt alla typer av ängar och variationer i skötsel. En vidgad definition av begreppet ängar innehåller en mängd olika typer, allt från utmagrade men tidigare gödslade åkrar och slagna vägrenar till mer traditionella slåttermarker som lövängar och slagna kärr. Man brukar skilja på två huvudtyper av ängar – hårdvallsängar och sidvallsängar. Hårdvallsängen är ängen på fast mark. Ordet sid betecknar lågt liggande fuktig till blöt mark där grundvattennivån ändras under året. Dessa båda huvudkategorier innehåller en rad varianter med olika skötselmoment fördelade över året i en bestämd ordning. Gemensamt för alla typer av ängar är att de slås. Historiskt har ängens uppgift varit att producera vinterfoder. Avkastningen av hö- och lövfoder är mindre viktig idag. Numera sköts de kvarvarande ängarna i många fall mer för att bevara artrikedomen, för att hålla markerna öppna eller för att värna om bygdens historia och om äldre brukningsmetoder. Under de senaste åren har ny teknik inneburit nya möjligheter att återigen se ängen som en produktionsmark samtidigt som natur- och kulturmiljövärdena bevaras. Variationen både inom och mellan de olika typerna av ängar är stor inom landet, bland annat beroende på skillnader i naturförhållanden, jordmån och klimat. Olikheter kan också vara ett uttryck för lokala variationer i hur man sköter en äng. Ängen har ofta en särställning när det gäller den biologiska mångfalden. I en hårdvallsäng kan man hitta närmare 50 olika arter av kärlväxter inom en kvadratmeter. Hemligheten bakom artrikedomen ligger i den kontinuerliga hävden som ger en öppen, ljus och utmagrad mark. Utmärkande för ängens f lora är dess speciella sammansättning av arter. I olika typer av ängar kan man hitta gräs och örter med ursprung från så vitt skilda miljöer som skog och myrar, källdrag, havs- och sjöstränder, bergsbranter och gräsmarker i fjällen samt odlade marker i söder.



Lämna ett svar